Sunday, March 22, 2009

Wij hebben een vrouw

Stiekem zijn we een beetje jaloers. Want Kenia heeft Obama. Er is weer hoop voor Afrika. Nu Obama lijkt te zijn gekozen tot president van Oost-Afrika…(eehh?) meent iedereen wel een verre verwant van de goede man te zijn.

Obama in KenyaKeniaanse studenten aan de Makerere Universiteit die vonden dat ze benadeeld werden ten opzichten van de Oegandese studenten demonstreerden en riepen Obama op voor gerechtigheid. En eiste vervolgens dat hij hun schoolgeld wel zou betalen. Waar eerst stickers met "God is onze Redder" prijkte op de achterruit van Matatu taxi busjes staat nu in gouden letters "Barack Obama". Er zijn Obama restaurants, Obama kapsalons, baby's die Obama of Michele zijn gedoopt en sinds kort is het Keniaanse biermerk "Senator" omgedoopt tot "President". Iedereen is het er wel over eens dat Obama de beste keus was. Alleen jammer dat hij geen vrouw is…

Wat dat betreft zijn de kansen voor Oeganda beter. 'Wij' hebben Janet Museveni (de vrouw van president Museveni) die onlangs geheel onverwachts tot Minister van Karamojo Zaken in het kabinet is benoemd. Vele critici denken dat Museveni vastberaden is om niet af te treden in 2011. Maar volgens mij is het zo klaar als een klontje…Uganda heeft straks de primeur voor Oost-Afrika: Janet for president!

No comments:

Post a Comment