Saturday, March 21, 2009

Kerstgevoel

Aan weerzijden van de weg zien we huisjes met voor elke deurpost twee bananenplantstengels, daartussen is een dunne strook bananenvezel gespannen die vervolgens als een slinger versierd is met bloemen, takken en in sommige gevallen ballonnen of zelfs kleurig wc papier.

Het is eerste kerstdag en we rijden door een prachtig groen heuvellandschap in de omgeving van Fort Portal, het kratermerengebied. Langs de weg niets anders dan blije mensen, meisjes in prinsessen jurken, jongetjes opgedoft in miniatuur maatkostuum compleet met stropdasje. Omaatjes in hun mooiste jurk, krom maar nog fier. Iedereen is op weg naar de kerkdienst, of alweer op huis aan, waar met een beetje geluk een kerstmaaltijd op tafel staat. Sommige mannen zitten al aan een potje bier onder de boom. Anderen zijn nog druk het erf aan het vegen enzetten net de plastic stoelen buiten voor de familieleden die eens per jaarop bezoek komen uit de stad. Kerst in Oeganda…Ja! Kerst in Uganda. Het kan, het leeft, het gevoel is er… een beetje.

s' Avonds zitten we met een groep rond een groot kampvuur en zingen we kerstliederen. Als de inspiratie even op is neuriet iemand zachtjes "Do they know it's Christmas…" de goedbedoelde hit van Bob Geldof's Band Aid uit de jaren tachtig. Wat klinkt dat opeens ontoepasselijk.

No comments:

Post a Comment